Origini storice

Autor Tori Avey

Cuvântul vegetarian este definit de Oxford Dictionary ca fiind „o persoană care nu mănâncă carne sau pește și uneori alte produse de origine animală, în special din motive morale, religioase sau de sănătate”. Deși aceasta este o bună definiție largă a dietei vegetariene, practica actuală a vegetarianismului este oarecum mai puțin clară. Există mai multe subcategorii de vegetarianism, inclusiv ovo-lactarienii, care mănâncă produse lactate și ouă, dar se abțin de la carne și lactarii, care mănâncă produse lactate, dar se abțin de la carne și ouă. Unii oameni includ pește în dieta lor, dar totuși se consideră vegetarieni; un nou nume a apărut recent pentru acest stil de viață, pescetarian. Veganii sunt cea mai strictă subcategorie a mișcării vegetariene, abținându-se de la toate produsele de origine animală. Veganii stricti nu mănâncă miere și nu poartă piele sau lână. În timp ce religia necesită uneori o dietă vegetariană sau vegană, de-a lungul anilor am văzut un număr tot mai mare de persoane care aleg să nu consume produse de origine animală pe baza convingerilor lor personale.

Unii dintre primii autoproclamați vegetarieni au fost pitagoreenii, titlu derivat de la filozoful grec Pitagora, creatorul teoremei geometrice lui Pitagora. Deși Pitagora și-a împrumutat numele dietei fără carne, nu este clar dacă a urmat sau nu un regim vegetarian strict. Unii bănuiesc că, pe lângă micul dejun obișnuit cu miere și cina cu pâine de orz cu legume, el poate să fi mâncat și pește, ceea ce l-ar face un pescetarian după standardele actuale. Adepții lui Pitagora au adoptat restricțiile sale alimentare, crezând că acestea sunt utile pentru a ajuta longevitatea. Învățăturile lui Pitagora au fost publicate pentru prima dată în termeni moderni de scriitorul și medicul italian Antonio Cocchi; în 1745 au fost traduse în engleză de Robert Dodsley. O relatare a dietei sale a apărut și în cartea Despre abstinența de la hrana animalelor (secolul al III-lea î.e.n.) a filozofului grec Porfir. Documentul istoric influent include unele dintre aceleași argumente pe care vegetarienii moderni le folosesc atunci când laudă meritele unei diete fără carne.

 

Oamenii s-au abținut să mănânce carne de animal cu mult înaintea lui Pitagora, deși prima creștere semnificativă a vegetarianismului de principiu a avut loc probabil în perioada clasică. Termenul vegetarian l-a înlocuit pe Pitagora pe 29 septembrie 1847 la Ramsgate, Anglia, când s-a format prima societate vegetariană. Trei ani mai târziu, un grup similar cunoscut sub numele de American Vegetarian Society a fost fondat în New York de către William Metcalfe, Sylvester Graham, William Alcott și Russell Trall. Multe feministe și aboliționiste proeminente au participat la primele întâlniri ale Societății Vegetariene Americane, inclusiv Susan B. Anthony, Horace Greeley, Lucy Stone și Amelia Bloomer. Membrul fondator William Metcalfe a fost membru al Bible Christian Church, o biserică vegetariană fondată în Anglia în 1809. Când a sosit în Philadelphia împreună cu soția sa Susanna în 1817, au fondat o filială americană a Bible Christian Church, prima biserică vegetariană din America. În 1821 a publicat un pamflet cu o predică inspirată din opera lui Porfirie, intitulată Despre abstinența de la carnea animalelor. Pamfletul s-a dovedit influent în convertirea unora dintre cei mai proeminenti membri timpurii ai mișcării vegetariane americane, inclusiv William Alcott, primul medic vegetarian al Americii și ministrul protestant Sylvester Graham. Amos Bronson Alcott, tatăl autoarei Little Women Louisa May Alcott, a co-fondat prima comună vegetariană din America, Fruitlands, în Massachusetts.

 

Mișcarea vegetariană a câștigat avânt de-a lungul deceniilor datorită mai multor figuri istorice influente. Upton Sinclair a contribuit fără să vrea la mișcare, când romanul său Jungle a dat naștere atât Legii pentru alimente și medicamente pure, cât și Administrația pentru alimente și medicamente din Statele Unite ale Americii în 1906. Sinclair nu a fost vegetarian de mult timp, dar portretizarea sa asupra practicilor insalubre ale industriei de ambalare a cărnii a avut. i-a îndepărtat pe mulți americani de la consumul de carne de animale. John Harvey Kellogg, regele cerealelor reci pentru micul dejun și creatorul fulgilor de porumb, a fost un puternic susținător al vegetarianismului și a predicat beneficiile acestuia până în anii 1940. În 1947, s-a format un grup politic de scurtă durată, cunoscut sub numele de Partidul Vegetarian American, în speranța de a prezenta un candidat de succes la alegerile prezidențiale din 1948. Au ales cetățeanul din Chicago, medic naturist și restauratorul John Maxwell. Evident, Maxwell nu a câștigat (de fapt, s-a născut în Anglia, ceea ce l-a făcut ineligibil), dar partidul a continuat să nominalizeze candidați la fiecare alegere până în 1964.

Mulți oameni de seamă de-a lungul istoriei au practicat vegetarianismul în timpul vieții, inclusiv Benjamin Franklin. În timp ce lucra ca tipografi la vârsta de 16 ani, a fost inspirat de filosofia vegetariană discutată în The Way to Health and Long Life a lui Thomas Tryon. A început o dietă de scurtă durată, cu pâine și apă, despre care credea că l-a făcut la fel de „robust și consistent” cum fusese vreodată. În autobiografia sa, Franklin descrie pregătirea unora dintre felurile de mâncare ale lui Tryon, inclusiv orez fiert sau cartofi și budincă grăbită. El a descoperit că dieta are beneficiile sale economice. Cheltuielile sale cu mâncarea au fost reduse la jumătate, oferindu-i posibilitatea de a cumpăra mai multe cărți pentru colecția sa. Franklin a devenit curând un susținător al drepturilor animalelor, care se încadrează cu ușurință în agenda sa împotriva sclaviei și a drepturilor politice. Din păcate, vegetarianismul ei nu a durat mult. În timp ce călătorea pe o navă, el a văzut pești mai mici care au fost scoși din stomacul codului care fusese prins și măcelărit. Văzând asta, conform propriilor sale scrieri, Franklin s-a răzgândit: „Dacă vă mâncați unul pe altul, nu văd de ce nu vă putem mânca”. În acea zi și-a permis o bucată de pește, punând astfel capăt perioadei sale de vegetarian.

Cărțile de bucate americane dedicate gătitului vegetarian au început să apară la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Una dintre aceste publicații timpurii este E.G. Cartea de bucate vegetariene a lui Fulton, publicată în 1910. Cartea, la fel ca multe cărți de bucate vegetariene timpurii, conține câteva rețete care conțin „protoză”, un înlocuitor de carne inventat de John Harvey Kellogg. Deși este greu de găsit o rețetă exactă pentru „protoză”, mulți au încercat să-și recreeze aroma și textura unică cu o combinație de gluten de grâu, unt de arahide, ceapă și ierburi. În anii 1970, cărțile de bucate au început să abordeze lipsa de proteine ​​asociată cu o dietă vegetariană. Dieta pentru o planetă mică a lui Frances Moore Lappé (1971) include sugestii pentru gătit cu ingrediente bogate în proteine, cum ar fi arahide, fasole și cereale. O secțiune referitoare la cantitatea de proteine ​​​​utilizabile și procentul de aport zilnic de proteine ​​găsit în fiecare porție urmează fiecare rețetă. Până când Anna Thomas a publicat Epicurea vegetariană în 1972, ea a devenit frustrată de rețetele care se bazau pe înlocuitori de carne. Cartea ei de bucate a celebrat varietatea și aroma mâncărurilor fără carne fără a fi nevoie de înlocuire, semnalând o nouă abordare culinară a vegetarianismului care continuă și astăzi.

Odată cu creșterea vegetarianismului, acum este obișnuit ca restaurantele să prezinte meniuri vegetariene sau alternative de antreuri fără carne. Magazinele alimentare oferă o varietate de opțiuni vegetariene, demonstrând că există o piață puternică pentru produsele fără carne. Având o atenție adecvată aportului nutrițional, este pe deplin posibil ca vegetarienii și veganii să trăiască o viață lungă și sănătoasă.